Forfatter:
Oversetter:
Steinar Gil
ISBN:
9788241960482
Utgivelsesår:
Innbinding:
Innbundet
Sideantall
198
Alder:
Voksen

ZOV En russisk soldats forbudte dagbok fra krigen i Ukraina

Unik og modig innsideberetning fra en russisk soldat i Ukraina-krigen
«Nå skal jeg fortelle deg om hvordan jeg havnet i denne krigen og hva jeg så der. Jeg er klar over konsekvensene det kan få for meg når jeg nå deler informasjon om militær­tjenesten min, men å tie om det kan føre til enda flere tapte menneskeliv.»
Slik åpner ZOV av den russiske soldaten Pavel Filatjev. Etter å ha deltatt i Ukraina-krigen våren 2022, publiserte han sin dagbok fra krigen på nettet. Etter det har han publisert en video der han river sitt russiske pass i to, og bosatt seg i Frankrike på hemmelig adresse.
ZOV tar leseren rett inn i krigens virkelighet på bakken i Ukraina. Kulene hviner rundt ørene på den som leser idet vi blir med Filatjev inn i krigens gru og kaos: For hvem er det som skyter – russere eller ukrainere? Hva gjør de her egentlig? ZOV er både en hyperrealistisk beskrivelse av en russisk hær der geværene er rustne, soveposene hullete og kampmoralen på bånn, og en uredd kritikk av den russiske staten i form av en gryende erkjennelse hos den yrkes­militære Filatjev: Denne krigen er fullstendig illegitim.

«Verdien av Filatjevs dagbok for å forstå det som skjer på innsida av den russiske hæren og det russiske samfunnet gjer at eg landar på ein femmar. Til det medverkar også Steinar Gils framifrå omsetjing».
«Kvifor har Russlands invasjon av Ukraina blitt ein militær fiasko? Ei dagbok frå dei første par månadene av krigen, ført i pennen av fallskjermsoldaten Pavel Filatjev, gir mykje av svaret.»
[Terningkast 5] Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

Last ned forsidebilde
Noen ganger kan forsidebilder med få detaljer resultere i små bildefiler, for eksempel 250 KB. Dette skyldes at JPG-komprimeringen er effektiv. Til tross for at bildefilen er liten, vil de likevel være skarpe nok på trykk! Last ned bildet og åpne det fullskjerm: Ser det skarpt ut på skjermen, vil det også bli skarpt på trykk.

Andre bøker av denne forfatteren