Forfatter:
ISBN:
9788241957697
Utgivelsesår:
Innbinding:
Innbundet
Sideantall
256
Alder:
Voksen

Sølvskonnerten Historien om mytteriet på «Plattsburg»

En ramsalt røverhistorie fra virkeligheten – like spennende som en kriminalroman.
Sommeren 1816 er skonnerten «Plattsburg» på vei fra Baltimore til Tyrkia for å kjøpe opium. Hele 19 kister med sølv- og gullmynter er lastet om bord for handelen. Kapteinen er en slavedriver, og mens skipet krysser Atlanteren snakkes det om mytteri under dekk. Skipet har verdier som gjør at mannskapet vil kunne leve sorgløst resten av livet. Etter flere forsøk klarer de å kaste kapteinen og to andre offiserer over bord. Nå må mytteristene finne en fjern havn å stikke seg bort i. De ender til slutt i uthavnen Kleven utenfor Mandal. Mytteristene strør om seg med penger, og deres ville oppførsel setter sitt preg på det lille stedet. Ryktene når etter hvert den amerikanske konsulen i Kristiansand, men da har mannskapet allerede lagt på flukt. De fleste blir etter hvert arrestert, og fire av dem blir hengt i Boston.
Ved hjelp av norske og utenlandske kilder forteller historikeren Dag Hundstad levende og dramatisk om den skjebnesvangre ferden og jakten på de skyldige rundt om i Europa.

«En gammel, glemt historie fra virkeligheten – her får du sus av seil, sjørøveri og rykter om opium og en nedgravd gullskatt på Sørlandskysten.»
[Terningkast 5] Arne Dvergsdal, Dagbladet

«En spennende fortelling om mytteri, mord, grådighet og heleri.»
[Terningkast 5] Valerie Kubens, Fædrelandsvennen

Last ned forsidebilde
Noen ganger kan forsidebilder med få detaljer resultere i små bildefiler, for eksempel 250 KB. Dette skyldes at JPG-komprimeringen er effektiv. Til tross for at bildefilen er liten, vil de likevel være skarpe nok på trykk! Last ned bildet og åpne det fullskjerm: Ser det skarpt ut på skjermen, vil det også bli skarpt på trykk.