Forfatter:
ISBN:
9788241916465
Utgivelsesår:
Innbinding:
Innbundet
Sideantall
408
Alder:
Voksen

Pappas siste reis Norske krigsseilere i Persiabukten på 1980-tallet

En spenningsdokumentar om et uskrevet og mørkt kapittel i norsk moderne historie: de norske sjøfolkene som ble sendt inn i oljekrigen i Persiabukten på 1980-tallet.

Med utgangspunkt i sin personlige historie om faren som ble drept i krigen, avslører forfatteren hvor sentral norsk skipsfart var under denne krigen. Nesten hver tredje sjømann som døde, seilte på et skip med norsk tilknytning. Dette er vår tids krigsseilere. De som kom levende hjem, var preget for livet.

Hvorfor nedla ikke norske myndigheter forbud mot seiling i krigssonen? Hvorfor økte tilstedeværelsen av norske skip i Gulfen når andre vestlige land trakk sine skip ut av området? Foregikk det svartelisting av sjøfolk som ikke ville seile inn i området?

For første gang fortelles hele historien om denne krigsseilingen. Og for første gang forteller sjøfolkene selv om hvordan det var å risikere livet på norske skip. Denne historien kaster lange skygger inn i vår tid.


«Forfatteren skriver godt, og noen ganger føler jeg at jeg sitter og leser ei krigsseilerbok av Jon Michelet.»

Dagbladet [terningkast 5]


«En rystende dokumentasjon av hvem som må betale for krigsprofitten.»

Stavanger Aftenblad [terningkast 5]


«Personlige historier veksler med massiv dokumentasjon av bombeangrep, båter og mannskap.»

Bergens Tidende [terningkast 5]


Mikal Lerøen (f. 1968) har jobbet som journalist, programskaper og historieforteller siden 1989. Mesteparten av tiden i NRK. De siste årene som nyhetsjournalist i Dagsrevyen og Brennpunkt. Lerøen er fra Lerøy og bor i Bergen.

Last ned forsidebilde
Noen ganger kan forsidebilder med få detaljer resultere i små bildefiler, for eksempel 250 KB. Dette skyldes at JPG-komprimeringen er effektiv. Til tross for at bildefilen er liten, vil de likevel være skarpe nok på trykk! Last ned bildet og åpne det fullskjerm: Ser det skarpt ut på skjermen, vil det også bli skarpt på trykk.