Forfatter:
ISBN:
9788241912375
Utgivelsesår:
Innbinding:
Innbundet
Sideantall
240
Alder:
Voksen

Jakten på stedsansen Hvordan May-Britt og Edvard Moser løste en av vitenskapens store gåter

De hadde funnet en målestokk for hjernens indre kart, en målestokk som forskere hadde lett etter i mange tiår. Forskere verden rundt gapte over det utrolige funnet, men May-Britt og Edvard Moser hadde ikke tid til å feire særlig lenge. De var de første i verden som hadde sett disse cellene, og nå var det tusen nye spørsmål å finne svar på.

Bli med på oppdagelsesferd dypt inn i hjernen.

Hva er det som gjør mennesker og dyr i stand til å finne veien i landskaper uten synlige landemerker? Og hvorfor er nesten alle minnene våre koplet til sted?

I 2003 gjør hjerneforskerne Edvard og May-Britt Moser et oppsiktsvekkende funn i et laboratorium i Trondheim, som snur opp-ned på alt man hittil hadde trodd om menneskers og dyrs stedsans.

Jakten på stedsansen følger de to sunnmøringenes utrolige reise fra de var unge studenter som ikke visste hva de ville bli, til de får verdens gjeveste forskningspris: Nobelprisen i medisin.

Boka gir et unikt innblikk i forskernes opp- og nedturer og den kreativiteten som ligger bak banebrytende forskning.

Unni Eikeseth (f. 1974) er utdannet kjemiker, og er tidligere vitenskapsjournalist og programleder i NRK. Hun har skrevet flere populærvitenskapelige bøker for både barn og voksne, blant annet Norske forskingsbragder (2016). Nå jobber hun ved Institutt for lærerutdanning ved NTNU. Hun brenner for å gi folk innsikt i vitenskap gjennom spennende vitenskapshistorier. Eikeseth er født i Førde og bor i Trondheim.

«Unni Eikeseth skriver solid, skikkelig og etterrettelig om forskerparet Moser. ... Dette er ei bok for meg og deg, og krever ingen avanserte forkunnskaper.»
Arne Dvergsdal i Dagbladet

«En viktig årsak til suksessen er vilje til å diskutere med kolleger også upubliserte funn, selv om det er risikabelt. Det går frem av en ny bok om May-Britt Moser og Edvard Moser.»
Svein Inge Meland i Adresseavisen

«Boken er flott forskningsformidling. Unni gjør stoffet levende. I tillegg til utallige intervjuer med oss, har hun vært flink til å hente ut informasjon og oppsøke folk i nettverket vårt som ellers ikke er særlig tilgjengelige.»
Edvard Moser i Adresseavisen

«Unni har gjort en utrolig god jobb og satt seg veldig godt inn i det vi gjør. Boken gir et godt bilde av hva som foregår i laben.»
May-Britt Moser i Adresseavisen

«Aktuelt, spennende og høyst leseverdig!»
Espen Dietrichs i Tidsskrift for Den norske legeforening

Last ned forsidebilde
Noen ganger kan forsidebilder med få detaljer resultere i små bildefiler, for eksempel 250 KB. Dette skyldes at JPG-komprimeringen er effektiv. Til tross for at bildefilen er liten, vil de likevel være skarpe nok på trykk! Last ned bildet og åpne det fullskjerm: Ser det skarpt ut på skjermen, vil det også bli skarpt på trykk.

Andre bøker av denne forfatteren