Forfatter:
ISBN:
9788241958823
Utgivelsesår:
Innbinding:
Innbundet
Sideantall
154
Alder:
Voksen

Den ellevte mann En fortelling om keeperen, spillet og livet

Fotball er verdens mest gjennomanalyserte sport, men det finnes en blind flekk. Selv ikke de andre spillerne på laget vet hvordan det er å være den som vokter målet, og som med bare nevene skal forhindre katastrofen for medspillerne og supporterne.
Den ellevte mann er en gripende beretning om følelsen av å være siste skanse, om drivet etter å klare et umulig oppdrag, om vanvittige redninger, og om de usynlige detaljenes betydning i fotballen og i livet. Inspirert av Albert Camus’ filosofi viser Opdal at utfordringene en keeper står overfor, ikke er så ulike de vi alle møter i hverdagen. Boken er også en guide til noen av de største øyeblikkene i fotballhistorien.
Forord av Dag Solstad.

«Keeper med førsteklasses debutbok […] Håkon Opdals bok om livet som målmann er blottet for selvbiografisk snikksnakk. […] Den ellevte mann er et forsøk på å vise hva målvakten kan lære oss om meningen med livet og viljen til å gå hardnakket inn for arbeidsoppgavene du tar på deg. I tillegg er det en bok om nyskapende keepere. Om viktige redninger. Om den riktige målvakt-innstillingen. Om fluefiske som speil for keeper-arbeidet. Og det er en bok om ensomhet og følelsen av å være en fremmed i verden og mye mer.»
Atle Christiansen, Aftenposten

«Ytterst lesverdig […] Den ellevte mann er ellers proppfull av sentenser og sitater, nærmest i romersk, stoisk stil. Her er det noe å hente for flere enn vordende målmenn.» 
Ola Hegdal, NRK

«Flust med gode refleksjoner rundt keeperrollens særegenhet.» 
Varg Lukas Folkman, Dagens Næringsliv

«Den ellevte mann er blitt ei lita perle av ei bok. Forfattaren […] har levert ein innsiktsfull tekst om ulike sider ved keeperens rolle og handlemåtar, på og utanfor fotballbanen. Boka […] greier på ein inspirerande måte å suga lesarane inn i eit univers med mykje fotball, noko filosofi, og litt flugefiske. Det er ei bok som er vanskeleg å leggja frå seg når lesinga først har teke til.»
Svein Elling Austbø, Grannar

«En oppsiktsvekkende litterær debut.» 
Dag Solstad

«Den ultimate boka om livet og det å stå i mål.» 
Erik Thorstvedt

«Opdal er en essayist i ordets rette forstand. Han beveger seg ikke i rette linjer, men snirkler seg langsomt av gårde og prøver ut ulike ideer. Ofte krysser han sitt eget spor, og variasjoner av poenger gjentas på nærmest hypnotisk vis. Langsomt, langsomt tegnes konturene av en slags stoisk filosofi opp, og Den ellevte mann ender opp som et uimotståelig og fundamentalt originalt blikk på både fotball og fluefiske.»
Jostein Henriksen, Oppstrøms

Last ned forsidebilde
Noen ganger kan forsidebilder med få detaljer resultere i små bildefiler, for eksempel 250 KB. Dette skyldes at JPG-komprimeringen er effektiv. Til tross for at bildefilen er liten, vil de likevel være skarpe nok på trykk! Last ned bildet og åpne det fullskjerm: Ser det skarpt ut på skjermen, vil det også bli skarpt på trykk.